Stemstoornissen


Een stemstoornis is een aandoening van de stem of het stemapparaat, waarbij de stem anders klinkt en vreemder aanvoelt dan anders.
Bij een stemstoornis is het stemgeluid hees, schor, te hoog, te laag, te luid of te zacht, valt de stem weg of slaat ze over.
Sommige patiënten hebben klachten van keelpijn, vermoeidheid in de keel, een drukkend gevoel of verstoring van het normale adempatroon.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn, zoals ontsteking van de stembanden, irritatie, problemen van de luchtwegen, hormonale afwijkingen, problemen van neurologische aard, verkeerd stemgebruik (functioneel), enz ....


Stemonderzoek


Om stemtherapie te kunnen opstarten is een uitgebreid onderzoek en anamnesegesprek nodig:


1. Een medisch specialist (NKO-arts) zorgt voor het onderzoek van het stemorgaan en verwijst indien nodig door naar de logopedist.
2. De logopedist doet een aantal stemfunctieproeven met objectieve apparatuur om de stemkwaliteit, de toonhoogte en de luidheid na te gaan. Ook aërodynamische metingen en aanvullende vragenlijsten komen aan bod. Deze gegevens worden gebundeld en geven ons een correcte diagnose en beoordeling van het stemgeluid. In overleg wordt voor u een persoonlijk behandelingsplan opgesteld. Wij streven steeds naar een optimaal en  economisch stemgebruik.


Stemtherapie


Naast een waaier aan stemtechnische oefeningen kan u bij ons ook terecht voor manuele laryngeale facilitatie. Daarbij wordt het volledige strottenhoofdgebied behandeld aan de hand van technieken uit de manuele therapie. Onder andere losmaken van het strottenhoofd, stretching van de onderliggende spieren, wegwerken van pijnpunten, enz… Deze therapie helpt om het stemgeven te vergemakkelijken, maar ook om bijkomende klachten te verlichten.


Tips om stemproblemen te voorkomen :


- Drink voldoende water
- Niet roepen, schreeuwen of gillen
- Adem zoveel mogelijk door de neus
- Je stem niet forceren
- Voldoende bijademen in een gesprek
- Dampen (i.f.v. bevochtiging)

Behandelende therapeuten: