Neurologische spraak-, taal- en slikstoornissen


Afasie is een taalstoornis ten gevolge van een hersenletsel (vaak een herseninfarct, of een hersenbloeding). Zowel het begrijpen als het spreken kunnen aangetast zijn. Zo kan het zijn dat personen met afasie moeite hebben met het vinden van woorden, dat ze verkeerde woorden gebruiken, of dat ze klankverwarringen maken bij het spreken. Ook het lezen en schrijven kunnen gestoord zijn.

Dysartrie is een spraakstoornis ten gevolge van een neurologische oorzaak. Veel voorkomende oorzaken zijn herseninfarct, hersenbloeding, of degeneratieve aandoeningen zoals bv. de ziekte van Parkinson of multiple sclerose. Bij dysartrie worden de klanken en woorden niet goed en duidelijk uitgesproken, waardoor de persoon vaak minder goed verstaanbaar is. Het vinden van woorden en het formuleren van woorden en zinnen is bewaard gebleven.

Dysfagie is een stoornis in het slikproces. Veel voorkomende oorzaken zijn beroerte, of degeneratieve aandoeningen zoals bv. de ziekte van Parkinson of ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose). Het slikproces bestaat uit verschillende achtereenvolgende fasen, en stoornissen kunnen zich in één of meerdere van deze fasen voordoen. Een vaak voorkomend symptoom is verslikken.

In de logopedie wordt geprobeerd om met de resterende mogelijkheden de taal, de spraak, of het slikken te verbeteren.

Behandelende therapeuten: